Laag-Keppel is het verkeer spuugzat: ‘Wij rusten niet voor het hier is opgelost’

Datum: 25-06-2020

LAAG-KEPPEL - Bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel zien het verkeersinfarct in hun straat groeien en groeien. Het is normaal gesproken al dringen op de smalle weg met historische huizen aan weerszijden: afgelopen weekend leidde dat al tot een opstopping. En deze week komt daar de afsluiting van de Europabrug in Doetinchem nog eens bij.

Campers en trekkers 
De vrees is dat de Dorpsstraat in Laag-Keppel veel meer gebruikt gaat worden als sluiproute, als gevolg van de afsluiting van de Europabrug. Dat heeft ook te maken met mensen die met de camper op pad gaan en over de Dorpsstraat rijden tussen de snelweg A18 bij Wehl en Doetinchem en Doesburg en Hummelo. nog eens bij dat er regelmatig grote tractoren met nog grotere bakken erachter rijden door de straat, die daar vanwege de beperkte breedte eigenlijk niet op toegerust is.

Afgelopen weekend kwam het daardoor nog tot een minutenlange opstopping, toen twee campers en twee trekkers niet langs elkaar heen konden. Bewoners moesten assisteren om de campers zo neer te zetten, dat er nét genoeg ruimte was voor de trekkers om te passeren. Ondertussen reden fietsers zonder geduld over de stoep. ,,Enorm gevaarlijk”, zegt De Kruif. ,,Als je de deur opent en het trottoir op loopt, word je zo omver gereden. Het gaat hier een keer enorm mis.”

Alarmbel
Het is niet de eerste keer dat aanwonenden de alarmbel luiden over de verkeerssituatie in hun straat. Vorig jaar nog schreven ze een brief aan de provincie, wegbeheerder van de Dorpsstraat (N814). Die liet weten dat het geen doorgaande weg is. Maar het grote probleem is dat bijna iedereen de weg wél zo gebruikt; in de navigatiesystemen is de Dorpsstraat namelijk wél een doorgaande weg.

Zo ziet Laag-Keppel de Dorpsstraat graag: een rustig weg waar het goed toeven is. Ook is er aandacht voor gevraagd bij de gemeente Bronckhorst. Die heeft Nicole Veuger gevraagd om met bewoners te praten om de situatie goed in beeld te krijgen en welke oplossingen zij wensen. De Kruif en zijn buren zijn gematigd positief dat er eindelijk iets gebeurt. ,,De problemen zijn bekend, we moeten nu aan de slag met een structurele oplossing voor de Dorpsstraat, die is nodig.”

Veuger hoopt alle gesprekken voor de zomer af te ronden, waarna de uitkomsten naar gemeente en provincie gaan. In het najaar volgt een besluit over een oplossing.

Ondertussen zitten de bewoners ook niet stil. Zij hebben zelf het initiatief genomen voor onderzoeken naar geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof. Met de resultaten stappen zij straks naar de provincie en de gemeente. De Kruif: ,,Het heeft lang genoeg geduurd, wij maken er nu een politiek onderwerp van en rusten niet voor het hier is opgelost.”

https://www.gelderlander.nl/bronckhorst/laag-keppel-is-het-verkeer-spuugzat-wij-rusten-niet-voor-het-hier-is-opgelost~af37daa6/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web


Laag-Keppel is het verkeer spuugzat: ‘Wij rusten niet voor het hier is opgelost’