1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur......wanneer maken we er nu echt werk van?!

Datum: 29-05-2021

Mevrouw heeft vier kinderen van drie vaders. Voor haar als voor de kinderen is er hulpverlening, waaronder drie verschillende voogden. "En ja er komt ook altijd een mevrouw langs. Ik weet niet wat ze komt doen. Ze is wel heel aardig, dus drink ik dan maar een kop koffie met haar. Ik kan haar ook niet voor de deur laten staan." Dit bleek de hulpverlener voor de opvoedingsondersteuning te zijn.

Voor een pilot multiprobleemhuishoudens in 2013/2014 had ik voordat het project startte met de vijf huishoudens die hier vrijwillig aan mee deden een gesprek over wat ze van de hulpverlening vonden en wat ze van de coach verwachten die ingezet zou worden.

Deze coach was per week gemiddeld 8 uur beschikbaar om echt samen met het gezin een plan op te stellen, aanspreekpunt te zijn voor huishouden en organisaties en zoveel mogelijk de hulpverlening op zich te nemen. Brede expertise was wel op de achtergrond aanwezig.

En het werkte!! En we wisten eigenlijk ook al wel dat het ging werken. Want toen al waren er goede voorbeelden ons voor gegaan. Het werkt voor het huishouden, de in te zetten ondersteuning en financieel.

En dan lees ik het onderstaande bericht   en wordt ik blij en een beetje treurig tegelijkertijd. Want als we weten dat het werkt en de algehele gedachte van de transformatie 1 huishouden, 1 plan ,1 regisseur is, waarom is het dan anno 2021 nog niet gewoon onze standaardwijze? Waarom blijkt het in de praktijk toch nog onvoldoende van de grond te komen?

Er zijn goede voorbeelden genoeg! Het wiel hoeft niet opnieuw gevonden te worden. Dus aan de slag!

https://nos.nl/artikel/2382507-proef-met-een-hulpverlener-per-probleemgezin-uitgebreid-na-succes


1 huishouden, 1 plan, 1 regisseur......wanneer maken we er nu echt werk van?!