Bedoelen we echt hetzelfde?: check.. dubbelcheck!

Datum: 10-02-2021

In het sociaal domein zijn we heel goed in containerbegrippen. Een greep uit het hele scala: voorveld, regie voeren, 1 gezin 1 plan 1 regisseur, inzetten op eigen kracht, preventie.

Het lijkt heel logisch wat eronder wordt verstaan, maar dat blijkt in de praktijk vaak helemaal niet zo te zijn. Voor jezelf misschien wel. Maar als je het tien mensen vraagt, krijg je vaak tien verschillende antwoorden. Ik gebruik in bijeenkomsten hier vaak de inktvlek voor om dit te verduidelijken.

Deze verschillende antwoorden komen voort uit eigen interpretatie, ervaringen, achtergronden van organisaties etc. En leiden tot veel ruis, frustratie, irritatie en miscommunicatie. Wat niet echt bijdraagt aan een positieve dynamiek.

Een concreet voorbeeld wat ik vaak tegenkom bij sociale teams is dat er wel kerntaken zijn benoemd, maar dat deze niet concreet genoeg geformuleerd zijn om te weten wat er nu precies onder wordt verstaan. Kortdurende hulp: Is dat 5 gesprekken, 10 gesprekken? Zeg het maar…

Bij de start van een project, sociaal team etc. is het belangrijk om met elkaar goed te kijken wat er onder begrippen wordt verstaan. Hierin investeren in de voorkant levert veel op!


Bedoelen we echt hetzelfde?: check.. dubbelcheck!