Een jaarlijks moment van reflectie..

Datum: 12-02-2024

Al vanaf 2013 ben ik al betrokken bij het opzetten van lokale teams. Na een aantal jaren komt het moment om te evalueren en/of door te ontwikkelen.

En daar zie ik vaak de crux dat er nog niet doorontwikkelt kan worden, maar eerst de basis weer goed neer gezet moet worden:
* Weet iedereen in het team nog waarvoor en voor wie je het doet? M.a.w. is de visie, doel en doelgroep helder? En daarmee inherent ook de opdracht?
* Weet iedereen welke werkprocessen er zijn en vanuit welke uitgangspunten en methodieken er wordt gewerkt? Of doet iedereen het op eigen wijze?
* Wordt er voldoende tijd besteed aan deskundigheidsbevordering en casusoverleggen? Of is die cursus meldcode al weer 3 jaar geleden en schieten die verdiepende casusoverleggen door werkdruk erbij in?
* Wordt er uitgegaan van een onderbouwde caseload of werkt iedereen een slag in de rondte om de wachtlijst maar niet op te laten lopen. Met soms als gevolg dat er niet altijd tijd is of wordt gemaakt voor een goede vraagverheldering.
* Is de samenstelling van het team nog juist of missen er expertises?
* Etc.

Een lokaal team blijft dynamisch gezien alle ontwikkelingen, maar ook qua samenstelling van het team. Mensen vertrekken en mensen komen erbij. Leg goed vast wat kan, maar neem ook jaarlijks een reflectiemoment om echt stil te staan bij o.a. de bovenliggende vragen. Op een fundering met gaten, kan je geen muren bouwen.


Een jaarlijks moment van reflectie..