Een shetlander en het plakken van etiketten op mensen

Datum: 04-03-2020

Wat heeft mijn shetlander te maken met het plakken van etiketten op mensen? Meer dan je denkt. Als Snowball een mens was geweest had hij waarschijnlijk verschillende etiketten opgeplakt gekregen: sociaal onaangepast, verward gedrag, agressief etc. Want hij deed niet alles volgens ‘de regels’ zoals een paard zich behoorde te gedragen.

De regels van sociaal gedrag in een kudde snapte hij niet helemaal. Ging de rest van de kudde ervandoor, omdat ze een hek open hadden gekregen, bleef hij alleen achter. Was er een feest bij de buren van de schietvereniging, ging hij midden in de nacht alleen op pad om de feesttent binnen te lopen. (je kunt de gezichten van de mensen daar voorstellen...)

Ook was hij in zijn hoofd zeker 2 meter i.p.v. een schofthoogte van 65 cm en kon hij niet begrijpen dat de andere paarden dit niet zagen en zich niet lieten intimideren. Zijn reactie: wie niet wil zien, moet maar voelen en dus ging hij ze bijten en schoppen.

Maar ondanks dat hij de kudde soms tot waanzin kon drijven, bleven ze hem liefdevol opvangen. Hij hoorde er gewoon bij met al zijn fratsen. Misschien kunnen we daar nog wat van leren. Dit door mensen niet buiten te sluiten als iemand ‘anders’ is. En meer het mooie en unieke van mensen te zien in plaats van probleemgedrag.


Een shetlander en het plakken van etiketten op mensen