Hokjes en etiketten en nieuwsgierig naar elkaar zijn.

Datum: 11-03-2020

Dat we mensen in hokjes willen stoppen en een etiketje op willen plakken, blijft me fascineren. Ik heb net een boek gelezen over de onderstroom en de onweerstaanbare drang tot  irrationeel gedrag  van Ori & Rom Brafman (aanrader!) Daarin wordt ook aangegeven dat we zo graag een bepaalde waarde aan een persoon toekennen dat we onze eigen diagnostische etiketten maken. De meesten van ons kunnen eenvoudig niet lang neutraal blijven en daarom zijn we zo gevoelig voor de lokgroep van de vooringenomen diagnose.
 
Eerder heb ik er zelf ook een blog  op mijn website over geschreven  met de vergelijking met mijn shetlander en de etiketten die hij zou hebben als hij een mens was.
 
Met het maken van die website liep ik zelf ook weer tegen die hokjes aan. Want hoe wil je je neerzetten. Zoveel mogelijk toch als jezelf. En ook al ben ik een sociaal mens in hart en nieren en voel ik me als een vis in het water in gemeenteland en welzijnsland, ben ik niet het type waarvan je nu meteen denkt die past daar. (en nu doe ik het zelf ook: in etiketten denken) Ik hou erg van kleren en niet al te onopvallend uitzien. Kan ook wel echt genieten van een beetje glamour en luxe. Matched dat dan wel met het sociaal domein?
 
Thuis kan ik het weer heerlijk vinden om in een huispak zonder make up bij de paarden rond te banjeren. Vroeger toen mijn buurjongen nog klein was (nu is hij al volwassen en torent die boven me uit) konden we heerlijk samen in het bos struinen om sporen van dieren te zoeken of kikkervisjes vangen voor bij hun in de vijver. Als hij me dan zag in vol ornaat vroeg hij dan ook: moet je ergens heen of zo?
 
We zijn als mensen niet in een hokje te stoppen en hebben verschillende kanten. Alleen ziet, ook door de rol en functie die je vervult, niet iedereen al die kanten. Laten we deze wel koesteren en waarderen van elkaar. En er ook nieuwsgierig naar zijn. Wie weet tot wat voor mooie ontmoetingen dit leidt.
 
En voor mijn website: ik heb er uiteindelijk voor gekozen maar die verschillende kanten van mezelf er in terug te laten komen. Want dan ben ik echt ECHT.
 
 


Hokjes en etiketten en nieuwsgierig naar elkaar zijn.