Is jeugdhulp wel altijd echt jeugdhulp?

Datum: 03-03-2021

Tijdens mijn stage bij de jeugdreclassering had ik een mede studiegenoot die voor de kant van Bureau Jeugdzorg had gekozen. Terwijl ik vooral gesprekken voerde met de jongeren, had zij dit vooral met de ouders.

Daar moest ik aan denken toen ik onderstaand artikel een paar keer langs zag komen over de kosten voor gemeenten vanuit de jeugdhulp door complexe scheidingen. Ook tijdens mijn baan bij een justitiële behandelinrichting voor jeugdigen viel me op dat er vaak kinderen of jongeren zaten die eigenlijk niet probleem waren, maar de ouders.

Ik vraag me dan ook wel oprecht af wat de verhouding is bij jeugdproffesionals in het daadwerkelijk ondersteunen van kinderen en dat van ouders. En hoe we door goede ondersteuning aan de ouders er voor kunnen zorgen dat kinderen niet de dupe worden van de problemen van hun ouders.

Maar in relatie tot het onderwerp van de jeugdhulp, de tekorten, gooi ik ook even de knuppel in het hoenderhok:
* Welk percentage is echt jeugdhulp en wat is eigenlijk volwassenhulp?
* Is er dan echt nog wel zo'n groot tekort in de jeugdhulp?
* Is dit ook niet een reden om echt ontschot te gaan werken en het over het sociaal domein te hebben?

En we het daardoor weer over de inhoud kunnen hebben!

https://www.nporadio1.nl/onderzoek/29605-gemeenten-betalen-voor-vechtscheiding


Is jeugdhulp wel altijd echt jeugdhulp?