Maak het niet te groot en begin klein!

Datum: 09-02-2024

In 2013 ben ik voor een gemeente een pilot gestart multiprobleemhuishoudens. We zijn gestart met vijf huishoudens en twee coaches die per huishouden gemiddeld 8 uur tot hun beschikking hadden.

Waarom zo klein begonnen? Om niet verzeild te raken in allerlei afspraken, convenanten, opgetuigde projectstructuren die er alleen maar voor zorgen dat de energie en innovatiekracht weglekt.

Het pilotplan bestond uit 8 pagina's en het commitment van alle betrokken organisaties om voor deze vijf huishoudens zoveel mogelijk het grijs op te zoeken.

Soms zie ik dat een pilot zo groot en bureaucratisch wordt gemaakt dat als er eindelijk gestart wordt de energie al weg is. Of dat er al van te voren zoveel aan risicovermijding wordt, waardoor je kan afvragen of het nog wel een pilot is.

Begin klein. Ga het gewoon doen. Ga met elkaar ontdekken en leren. Durf het gewoon te laten mislukken.

Door klein te beginnen kan er een olievlekwerking ontstaan. En klein betekent niet dat je van te voren niet vastlegt wat het doel en beoogde resultaat is en dit evalueert. Klein betekent wel het lef hebben om gewoon snel te starten en in elkaar en het proces te vertrouwen. En dat genereert energie, beweging, innovatiekracht en plezier!


Maak het niet te groot en begin klein!