Sociale teams...de rode draad van de afgelopen 10 jaar.

Datum: 25-01-2024

In 2013 heb ik voor een gemeente een eerste sociaal team opgezet. Al snel daarop volgden er meer. In het begin was het vooral pionieren.

Er waren al wat voorbeelden in het land, maar nog niet veel. Dus was het vooral doen en ontwikkelen. Kijken wat wel werkt en wat niet. En daarop ook durven bijstellen en aanscherpen. Doordat ik al verschillende teams mocht opzetten voor de transitie gaf dit ook de ruimte bij de teams om te mogen ontdekken en leren.

Ook al was het pionieren, had ik al wel een duidelijke visie op een aantal basisuitgangspunten. Deze zie ik nu 10 jaar laten terugkomen in de uitgangspunten die zijn benoemd voor stevige lokale teams in de hervormingsagenda jeugd.

In die tien jaar tijd heb ik zo'n 22 toegangen en sociale teams mogen opzetten, evalueren en doorontwikkelen. En inmiddels 3 Quikscans uitgevoerd in het kader van stevige lokale teams. Ook al blijf ik bij mijn basisuitgangspunten hoe het team eruit moet zien, leer ik elke keer weer wat bij. Want elke gemeente en team is toch net wat anders. Dus blijft het altijd maatwerk.

Met het neerzetten van de stevige lokale teams ligt er een opgave bij gemeente om dit vorm te geven. Hoe groot deze opgave is, zal per gemeente verschillend zijn op basis van de huidige situatie. En ook het eindplaatje zal overal niet helemaal hetzelfde zijn. Een stevig lokaal team is een middel en geen doel. Het doel is ondersteuning aan de inwoner. Dat is de basis voor het vormgeven de teams!


Sociale teams...de rode draad van de afgelopen 10 jaar.