Wat hebben mijn paarden nu te maken met vitale medewerkers?

Datum: 04-12-2018

Wat hebben mijn paarden nu te maken met vitale medewerkers? Hierbij mijn hersenspinsel…. Dit zijn mijn drie ‘oudjes' van 25, 22 en 20. Vaak krijg ik te horen dat ze er nog zo jong uitzien en nog zo gezond zijn. Dat zijn ze inderdaad; de dierenartskosten zijn bijna nihil en ze gedragen zich nog steeds alsof ze veulens zijn. De reden is dat ze met elkaar in een harmonieuze kudde staan, waarbij ieder zijn eigen karakter en rol heeft. Dit wordt ook van elkaar geaccepteerd. Als er iemand echt over de grens gaat, wordt deze duidelijk maar met respect gecorrigeerd door de leidende merrie.

Ze hebben een ruime uitloopstal, waarbij ze kunnen kiezen of ze in hun eigen stuk willen staan of bij elkaar. In de omgang wordt er respectvol met ze omgegaan en wordt er niets vanuit dwang aan ze gevraagd. Ze hoeven ook niet elke dag hetzelfde kunstje te doen. Hebben ze echt hun dag een keer niet, dan wordt hier rekening mee gehouden.

Dit op een rij gezet zag ik opeens een parallel met vitale medewerkers. Kernwoorden zijn; ruimte nemen en krijgen, in een team werken met respect voor verschillen, uitgedaagd worden en jezelf blijven uitdagen, grenzen aangeven, elkaar stimuleren en enthousiasmeren, keuzes mogen maken. Maar ook eerlijk mogen zijn dat je een offday hebt.


Wat hebben mijn paarden nu te maken met vitale medewerkers?