Wat zie jij?

Datum: 26-05-2021

Ik was net 18 jaar en ging op mezelf wonen. Ik woonde er nog geen week en kreeg al een uitnodiging van de woningbouwvereniging om over mijn buurman te praten samen met de andere buren.

De buurman heette Joop en zat op dat moment in de gevangenis. Joop bleek zwaar alcoholist te zijn en voor veel overlast te zorgen (veel lawaai, vaak politie aan de deur, agressief naar de buren, vuurwerk in huis afsteken etc.) en had de buurvrouw al met een mes bedreigd. De woningbouwvereniging was een dossier aan het opbouwen, zodat ze hem het huis konden uitzetten.

Dat lukte niet, dus kwam Joop weer thuis en stond hij voor mijn deur om kennis te maken met de nieuwe buurvrouw. Ik dacht bij mezelf ik kan twee dingen doen: afgaan op de verhalen en hem daarop afwijzen of hem als een buurman zien die kennis wil maken met de buurvrouw.

Met knikkende knietjes van angst heb ik een kopje koffie met hem gedronken. Maar dat deed het hem wel.Voor Joop werd ik de buurvrouw die haar stofzuiger uitleende als de reclasseringsambtenaar langskwam, zijn stropdas hielp knopen als hij voor de rechtbank moest verschijnen en waar hij de muziek zachter voor wilde zetten als ik moest studeren.

De ideale buurman werd hij echt niet, maar ik had wel een weg met hem gevonden.


Wat zie jij?