Een jonge en oude tukker met een hart voor het sociaal domein!

Datum: 12-04-2022

En zo reisde in afgelopen week af naar Vriezenveen (of Vjenne) voor een gesprek met de Twentse Jonge Ambtenaar van 2021 Willem-Jan Velderman. Goed te combineren met een bezoek aan mijn ouders die ook in Vriezenveen wonen. Want ik ben een Tukker in hart in nieren en heb ik er gewoond tot mijn 27e.

Dus hoe leuk is het dan om een blog te schrijven over een jonge Tukker met een hart voor het sociaal domein. Willem-Jan en ik volgen elkaar al een tijdje op Linkedin en deze nominatie was een mooie aanleiding om eens life contact te hebben en een blog uit voort te laten komen.

En zo zaten we aan de cappuccino in het gemeentehuis van Twenterand, waar hij werkt is als programma-adviseur sociaal domein. Een van mijn vragen was: hoe oud ben je nu eigenlijk? 28 jaar was het antwoord, maar aan alles wat hij al heeft gedaan aan vrijwilligerswerk, opdrachten en werkervaring zou je op basis daarvan er 10 jaar bij op tellen.

Want dat hij heel erg gedreven en ambitieus is, kwam ook wel in het gesprek naar voren. En met een hele bewuste keuze voor het sociaal domen. Hij heeft echt een hart voor maatschappelijke vraagstukken en om deze samen met anderen op te lossen. Na een stage bij BZK was het dan ook een bewuste keuze om naar een gemeente te gaan om zo dichter bij de inwoner te staan. En ook directer een bijdrage te kunnen leveren. Zo is hij er trots op dat bij alle huisartsen een POH-GGZ jeugd is, waardoor kinderen en jongeren laagdrempeliger om ondersteuning kunnen vragen. Dit kon alleen door de goede samenwerking met collega’s en partners.

En dit heeft hij ook aangegeven in zijn pitch voor de Twentse Jonge Ambtenaar verkiezing. Dat je het nooit alleen kan doen, maar dat je dit samen met anderen kan bereiken.  Voor zichzelf ziet hij hierin een rol als sparringpartner en verbinder.

“Hoe voelt dat nu om Jonge Ambtenaar van Twente te zijn? Om ambtenaar hangt nu niet bepaalt het meest sexy imago heen. Het is toch het beeld van de hele dag uit het raam staren en koffiedrinken” Willem-Jan geeft aan dat dat nou precies de reden was dat hij blij is dat hij is genomineerd en het uiteindelijk is geworden. Juist om uit te dragen dat het een hele interessant en waardevolle omgeving is, waarin je daadwerkelijk het verschil kan maken en veel kan leren. Dit met een veelheid van partners, zowel inwoners als organisaties.

Dat is ook de reden dat ik het erg leuk vond dat hij ‘Ja’ zei op mijn vraag of hij het leuk zou vinden om een blog te schrijven. Juist om een ander beeld van de gemeente te laten zien.  Willen we zorgen dat we de goede ondersteuning kunnen blijven geven aan onze inwoners hebben we veel baat bij jonge mensen die vanuit hun hart en betrokkenheid aan deze opgave willen werken. En is het de taak als ‘oude rotten’ in het vak ze daarin goed te coachen en ondersteunen.  En de ruimte te geven het op hun eigen manier te doen.

Voor mij heeft het gesprek heel veel energie en inspiratie opgeleverd. Ik hoop dat hij zijn passie en betrokkenheid in het sociaal domein nog lang mag houden. Ik weet zeker dat we hem nog vaker gaan tegenkomen. In mijn optiek zeker een verdiende winnaar!
 
 


Een jonge en oude tukker met een hart voor het sociaal domein!