Kickboksen....meer dan alleen een sport.

Datum: 05-07-2022

Een aantal jaren geleden heb ik voor de gemeente Papendrecht een opdracht gedaan om een visie te ontwikkelen voor het jongerenwerk en samen met het jongerenwerk dit verder door te voeren naar een duidelijke positionering. Dit heeft geleid tot een aanscherping van de mission statement, het activiteitenaanbod en een nieuwe naam Suppord. (https://suppord.nl).  Het contact heb ik gehouden. Daardoor wist ik dat een van de activiteiten het geven van kickboksen is.
 
Nu zit ik zelf sinds een paar maanden op kickboksen. Op de website stond dat het bijdraagt om fysiek -en mentaal weerbaarder te worden. Nu heb ik aan het laatste geen gebrek. Toch merk ik dat ik niet alleen fysiek krachtiger wordt, maar dat het mentaal ook wat met me doet. Ik voel me best stoer en kan meer dan ik dacht. Ik voel me letterlijk groeien. Daardoor begrijp ik vanuit dit gezichtspunt dat (kick)boxen wordt ingezet bij verschillende doelgroepen. Dus ook bij jongeren.
 
Tijd om een lesje mee te kickboksen. Met als lerares een vrouwelijke wereldkampioen kickboksen in 2015 en 2016. Ik heb stiekem wat filmpjes gezien en dat is niet mis. Wat een contrast met de lerares die alle geduld met de jongeren en mij als beginneling heeft en je zelfvertrouwen een boost geeft. Maar ook kijkt of je je eigen grens kan verleggen.
 
Zelf geeft ze ook aan dat ze door kickboksen meer zelfvertrouwen heeft gekregen. En het ergens bij te horen door het hebben van een sportfamilie haar veel heeft gebracht. Dat brengt ze nu ook weer over op de jongeren. Want ondanks dat het vrije inloop is en die avond bloedheet -en benauwd was, kwamen er toch jongeren opdagen. Verdeeld over een groep van jongeren tot 16 jaar om 19.00 en ouder dan 16 om 20.00.
 
De jongeren komen op verschillende manieren binnen. Via het jongerenwerk zelf, weerbaarheidstrainingen waar ze aan mee hebben gedaan of via het jeugdteam van Papendrecht. Een diverse groep die op een leuke en ongedwongen manier met elkaar omgaat. Geen gevoel van stoer moeten doen of vervelend naar elkaar zijn. Dat is ook de sfeer die door de jongerenwerkers wordt gecreëerd.
 
Ik heb meegedaan met de jonge groep. Een paar van deze jongeren waren hier omdat ze gepest werden op school. Je ziet de zelfverzekerdheid en het vertrouwen stijgen tijdens de les. Dit ook door de positieve aanmoediging van de jongerenwerker en lerares. Dat gaven de jongeren zelf ook aan. Naast dat ze het gewoon leuk vinden, wat sociale contacten opdoen en simpel even uitleven als je even geen leuke dag hebt gehad.
 
Maar ook dat er een jongerenwerker is waar je laagdrempelig je verhaal bij kwijt kunt. Dat gaat net wat makkelijker als het ongedwongen voor of na een les is en je lekker bezig bent geweest. Dit geeft een andere setting dan tegenover iemand moeten zitten in een kantoor en je verhaal doen.
 
Ik geloof absoluut in een combi van bewegen en praten. En dat is na deze avond alleen maar bevestigd.
 
Dank je wel Chandre en Shana voor jullie inzet en dat ik even een kijkje in de keuken mocht nemen.
 
 


Kickboksen....meer dan alleen een sport.