Maatschappelijke Agenda (MAG) onder veel belangstelling afgetrapt

Datum: 10-02-2017

Leuk om als coNpact als gespreksleider te mogen fungeren!

H'VELD-G'DAM
Meer dan 100 belangstellenden waren donderdag 2 februari aanwezig bij de officiële aftrap van de overstap op de Maatschappelijke Agenda (MAG). In de raadzaal werd eerst een inhoudelijk gesprek gevoerd over de MAG. Daarna gingen de aanwezigen zelf aan het werk met het bedenken van ideeën voor een mooi en actief Hardinxveld-Giessendam.

Wethouder Trudy Baggerman: ,,We doen dit voor de leefbaarheid van Hardinxveld-Giessendam. Ik krijg vaak te horen dat er zo weinig te doen is in het dorp. Ik roep inwoners, verenigingen en organisaties daarom op om met mooie ideeën te komen om Hardinxveld-Giessendam nog leuker te maken". De gemeente heeft in de aanloop naar het werken met de MAG in 2017 €145.000,- beschikbaar om nieuwe ideeën en initiatieven te ondersteunen. ,,Iedereen, van jong tot oud, mag meedoen", aldus wethouder Trudy Baggerman.

Bij de Maatschappelijke Agenda (MAG), een werkwijze die op termijn onder andere het huidige subsidiebeleid gaat vervangen, staat een gezamenlijke inzet voor het realiseren van maatschappelijke doelen centraal. Tijdens de bijeenkomst werd aan aanwezigen gevraagd wat de MAG in één woord bij hen oproept. Woorden als 'onzekerheid', 'vraagtekens' en 'onduidelijkheid' kwamen hierbij naar voren. Maar ook woorden als 'samen', 'vernieuwing' en 'kansen' werden genoemd. Wethouder Trudy Baggerman benadrukte dat er twee jaar wordt uitgetrokken om de overstap op de werkwijze van de MAG goed voor te bereiden en uit te testen. Op deze manier kan iedereen wennen aan de nieuwe manier van samenwerken.

Na het gesprek over de MAG gingen de aanwezigen in groepen uiteen om met ideeën te komen voor een mooi en actief Hardinxveld-Giessendam. Elk idee kon rekenen op goedkeuring van een driekoppige MAG-jury. Ook gaf de jury leuke tips en tops mee aan de groepen om de ideeën verder uit te werken en definitief in te sturen. Daar hebben ze, net als iedere andere inwoner van Hardinxveld-Giessendam, tot 1 mei 2017 de tijd voor.

De avond werd afgesloten met een oproep van wethouder Baggerman voor de klankbordgroep MAG.

Wethouder Trudy Baggerman: ,,Voor de klankbordgroep MAG zijn we op zoek naar een gevarieerde groep van betrokken inwoners, vrijwilligers, professionals en ondernemers die het dorp goed kan vertegenwoordigen. Voor hen is een belangrijke rol weggelegd. Als lid van de klankbordgroep mag je actief meedenken over de manier waarop het gemeenschapsgeld ingezet gaat worden. Ook denk je mee over de vormgeving van de nieuwe werkwijze."


Maatschappelijke Agenda (MAG) onder veel belangstelling afgetrapt