Met de voeten in de modder: De Moestuin in Utrecht

Datum: 15-07-2020

Voor een project over arbeidsmatige activering mocht ik twee keer een werkbezoek aan de Moestuin brengen. Dit om te kijken of dit het aanbod voor de gemeente waarvoor ik werkte kon verrijken, wat ook zo was. Ook in Utrecht heeft de Moestuin weer een stevige plek bij de aanbesteding 2020 heeft gekregen (100 punten uit de 100).  En volgens mij ook terecht.

Wat maakt deze plek nu in mijn ogen zo bijzonder. Een groot pluspunt zijn natuurlijk de twee hangbuikzwijnen die ze hebben……. Maar daarnaast is er ook een moestuinwinkel, kan je er een heerlijk lunchen en hebben ze ook een mooie Oranjerie voor feesten en partijen. Op de 2,5 hectare grote tuinderij worden zo'n 60 verschillende (oude en bijzondere) gewassen geteeld. En dat midden in Utrecht, wat je als je daar lekker buiten zit, totaal niet merkt. Het is er dan ook altijd druk.

Wat je niet meteen doorhebt en wat volgens mij ook de kracht is, is dat je bij een sociale onderneming bent die maatwerk, sociale activering en re-integratie biedt.  Dit voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast werken er veel vrijwilligers mee in de tuin, de twee horeca bedrijven en de Moestuinwinkel en zijn er betaalde beroepskrachten.  Het is een combinatie van een zorgbedrijf en een commercieel bedrijf. Dit geeft een realistisch beeld van de arbeidsmarkt, in toch een beschermde omgeving.

En dat maakt het tot een hele mooie mix. Dat geeft Nicole de Borst ook aan, zorgspecialist en ondersteuner voor de deelnemers. Iedereen is een collega. Er zijn geen oordelen en veroordelen, ook al heeft iedereen een andere achtergrond. Van iedereen kan je wat te leren en halen. Er heerst een maatjesgevoel en er wordt voor elkaar klaar gestaan.  Dat zie en voel je!

Door de diversiteit aan activiteiten of het nu de tuin, dierenweide of lunch café etc. is er voor iedereen wel een plek om weer te starten.  Mensen kunnen hier echt groeien, maar mogen als er terugval is ook weer terugkomen. Zo’n 20% stroomt ook door naar een betaalde baan of naar school. En voor mensen waar dat er even niet voor in zit, zijn er genoeg mogelijkheden op het terrein. Het voelt voor mensen echt als werk en geen dagbesteding. Dit geeft waarde aan wat je doet. En dat is voor iedereen belangrijk: ertoe doen en gezien worden.

Dus ben ik graag nog een keer naar De Moestuin afgereisd om een gesprek hierover te voeren met Nicole.  Zoals wel vaker in Nederland zat het weer niet helemaal mee, maar konden we toch lekker overdekt lunchen en bijpraten.

En waarom ik dit een leuke plek vind om heen te gaan, is ook het enthousiasme en de kracht van Nicole.  Zij draagt echt uit waar De Moestuin voor staat en kan je daarin meenemen. En ook al lijken we op het eerste gezicht totaal niet op elkaar qua type, als persoonlijkheden hebben we een hele goede klik.  Want het niet stigmatiseren en geen etiketjes plakken, zit ook in onszelf. En dat is wat zij ook bij De Moestuin brengt en je ook terugziet.

Dus zeker een aanrader om eens een werkbezoek te brengen of gewoon eens te lunchen.  Zie voor meer informatie:  https://www.moestuinutrecht.nl/
 


Met de voeten in de modder: De Moestuin in Utrecht