Vanuit eigen ervaring een ander de kans bieden; hoe mooi is dat!

Datum: 19-01-2021

Mijn jaarstage heb ik gelopen bij de jeugdreclassering, waar ik heb geleerd om wel de daden van iemand af te keuren, maar niet de persoon zelf.  En ik ben er zelf van overtuigd dat mensen meer kansen verdienen.  Daar al leerde ik ook hoe belangrijk de drie W’s zijn: Wonen, Werken en Wederhelft (en iets minder netjes Wijf).

Als je begin 20 bent is het niet voor iedereen de eerste keuze om je jaarstage te lopen bij de jeugdreclassering. Ik denk dat de doelgroep me aanspreekt omdat ze heel direct zijn. Ze moeten je wel of niet en weten ook meteen of je echt ben of een toneelstukje speelt.  En daar hou ik wel van.

Dus toen ik op een gegeven moment gelinked was met Jules Rasoelbaks was ik wel getriggerd om erachter te komen wie hij was, waar hij vandaan was gekomen en waarom nu voor dit pad had gekozen. En dit pad was werken als projectleider en ervaringsdeskundige bij Stichting De Hoop ggz.

Zo ontstond er een heel mooi gesprek waarin hij heel erg open was over zijn verleden als ex-gedetineerde en ex-verslaafde. En hij was /is letterlijk geen ‘kleine’ jongen. Maar ook hoe hij er op zijn 30e voor had gekozen om een ander pad te bewandelen. Dit is natuurlijk wel makkelijk gezegd, maar dit heeft met vallen en opstaan toch wel 8 jaar geduurd. Zijn geluk: een behandelaar waar hij een klik mee heeft en die nu nog steeds zijn coach is. En zoals ik hem kort heb leren kennen ook de wil om ervoor te gaan en daardoor echt met de billen bloot te gaan en jezelf te doorgronden. Wie ben ik?  Waar kom ik vandaag?  Maar ook wat blijven mijn valkuilen? En dat is niet altijd de meest makkelijke en leuke confrontatie met jezelf.  Daar kan ik echt respect voor hebben.

Bij dezelfde Hoop was 12 jaar geleden een vacature voor een ervaringsdeskundige, waarop hij werd gevraagd of dit niet wat voor hem was.  De toenmalige manager zorg heeft haar nek uitgestoken en durfde het avontuur wel met hem aan.

Nu 12 jaar later hoeft hij zich nog niet te vervelen. Want vanuit zijn ondernemende geest is hij nu betrokken bij verschillende projecten.  Dit met als rode draad de inzet van ervaringsdeskundigen en het geloof en vanuit zijn geloof dat mensen meerdere kansen verdienen.

Ten eerste de interne opleidingsschool waar oud-cliënten van De Hoop ggz en van collega-zorginstellingen zich ontwikkelen tot gecertificeerd ervaringswerker i.o. Want je kan wel ervaring ergens in hebben, maar dat maakt je nog niet tot ervaringsdeskundige.  Het is dan ook niet voor niets dat het een leertraject van één jaar is. Met behulp van interne coaching, training en een externe opleiding worden zij geholpen een portfolio op te bouwen dat een goede startpositie geeft voor een vervolgstudie en/of betaalde baan in de zorg.  Zie voor meer info: https://www.dehoop.org/interne-opleidingsschool/
 
Dan Bye Bye Bajes (BBB) waar ervaringsdeskundigen (liefst met detentie-ervaring) wekelijks gedetineerden bezoeken. BBB heeft als visie gedetineerden te ondersteunen in hun hulpvraag. Dit door perspectief te laten zien buiten een criminele kaders en waar mogelijk tot instroom naar gespecialiseerde zorg.  Dit gebeurt vanuit herkenning en bieden hulp vanuit gelijkwaardigheid en zonder enig oordeel!  BBB heeft meerdere samenwerkingspartners en is op verschillende gebieden werkzaam, onder andere in de gevangenenzorg, reclassering, buurthuizen, scholen en sportverenigingen. Ook Jules bezoekt nog steeds ex-gedetineerden in de gevangenis en is aan verschillende verbonden.
 
En de laatste loot aan de boom: Pak Kans.  Dit slaat op de W van werken. Een stabiele werkomgeving is een hele belangrijke factor om terugval in oud gedrag te voorkomen. PakKans heeft als missie om samen met maatschappelijk verantwoorde ondernemers en betrokken stakeholders recidive terug te dringen door in te zetten op het vinden van werk. Er wordt gericht op kandidaten die nog onder toezicht staan van de Reclassering of nog in detentie zitten. Voor mensen die in detentie zitten, hebben zij een specifiek begeleidingstraject. Vanuit de gevangenis kijken ze met kandidaten mee naar een passende baan buiten de gevangenis na verplichte detentie.   

De begeleiding wordt samen met coaches van BBB gedaan. Door deze begeleiding wordt de mogelijkheid tot duurzame uitstroom naar betaald werk vergroot en een leven buiten criminele kaders weer mogelijk.  Zie voor meer info: https://www.pakkans.nu/    
 
Ik krijg elke keer weer heel veel inspiratie om verhalen uit de praktijk op te mogen tekenen. Dan weet ik weer waarom ik me al 25 jaar in het sociaal domein beweeg.  De rode draad in de praktijkvoorbeelden zijn eigenlijk tweeledig:

  • Mooie projecten waarvan ik echt denk dat mensen er beter van worden.
  • Waar mensen betrokken bij zijn die dit echt vanuit een intrinsieke motivatie doen.

Ook nu ontstond er weer een gesprek met veel openheid en diepgang. Uiteindelijke met zijn drieën, omdat de manager van Jules ook spontaan aanschoof. Want als iemand zich kwetsbaar en open opstelt kan er alleen maar een echt gesprek ontstaan als je dat zelf ook doet. En dat maakt het juist een heel sterk gesprek!
 


Vanuit eigen ervaring een ander de kans bieden; hoe mooi is dat!